Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

PROGRAM PENJIMATAN LETRIK & MENGHIJAUKAN KAMPUS

Mesyuarat Penggubalan Kurikulum Matematik Pendidikan Rendah bagi Ambilan Jun 2015

 

Ahli-ahli Panel Penggubal daripada bebrapa IPGK

 

Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang (IPGKPP) adalah  IPG penyelaras bagi kursus Matematik Pendidikan Rendah.  Sehubungan itu, Jabatan Matematik telah dipertanggungjawabkan untuk menguruskan penggubalan kurikulum matematik untuk digunapakai oleh pelajar guru mulai Ambilan Jun 2015. 

 

Satu mesyuarat pre-council telah diadakan pada 29-1-2015 di IPGKPP.  Ekoran daripada perbincangan bersama semua penyelaras kursus dan pegawai meja IPGM, mesyuarat kedua telah diadakan pada 10hb -12hb Februari 2015 di Blok Baharu.  33 orang pensyarah matematik dari IPG kampus lain telah dijemput bersama dengan 16 orang pensyarah matematik IPGKPP untuk menggubal 13 kursus major matematik. Kursus-kursus ini juga akan digunapakai oleh pelajar yang mengikuti kursus matematik sebagai kursus elektif. Hasilan 13 maklumat  ringkasan kursus  dalam Jadual 3 akan disemak dan disahkan oleh subject matter expert(SME) daripada IPTA. Beberapa kitaran pemurnian akan dilaksanakan sebelum dokumen ini dibentangkan di peringkat IPGM. 

Ceramah Pengajaran Matematik oleh Profesor Dr Yap Ban Har dari Singapura

 

Pada 26 Februari 2015, dengan usaha Pn Teh Kim Hong dan Prof. Dr. Lim Chap Sam (PPIP, USM), Jabatan Matematik  berkesempatan menjemput Profesor Dr. Yap Ban Har  ke kampus kita untuk menyampaikan satu ceramah tentang pengajaran matematik bertajuk 'Three Types of Mathematics Lessons: Problem-Solving Approach’

 

 Prof. Dr. Yap adalah pengarah bagi Marshall Cavendish Institute di Singapura yang menguruskan latihan perkembangan profesional bagi guru. Beliau juga ialah pengarah kurikulum dan perkembangan profesional di Pathlight School. Sebelum itu,  beliau adalah profesor pendidikan matematik di National Institute of Education di  Singapora. 

 

 Beliau juga pernah mengajar di Manchester dan London serta Philipine. Selepas ini beliau akan teruskan perjalanan untuk menyampaikan kuliah dan bengkel di Amerika Syarakat. 

 

Beliau adalah begitu murah hati dan sudi berkongsi  pengetahuan dan pengalaman yang begitu luas dengan semua pelajar guru matematik dan pensyarah matematik . Di samping itu 6 orang peserta SISC+  dari PPD Timur Laut dan Barat Daya serta beberapa orang guru matematik sekolah juga dijemput. Ceramah ini menerima sambutan yang baik sekali dengan  hampir semua tempat duduk di Dewan Kuliah A diisi. Kita berharap ceramah ini  dapat memperluaskan pengetahuan pelajar guru dan juga  pendidik  matematik kita  tentang cara pengajaran matematik di Singapura yang menggunakan pendekatan CPA (Concrete-Pictorial-Abstract) dan penyelesaian masalah. Prof. Dr. Yap juga memperihal sebab-sebab Singapura mencapai dalam PISA.

 

Prof. Dr. Yap boleh menjadi satu sumber inspirasi kepada pelajar guru kita yang muda untuk bercita-cita tinggi  dan meneroka lagi peluang perkembangan dalam pendidikan matematik secara luas.

Lawatan Sambil Belajar Peserta RECSAM Yang Berasal Dari Zambia dan Thailand

KJ Matematik dan SUA bersama rombongan pelawat

 

Pada 6 Februari 2015, Jabatan Matematik dan Jabatan Sains telah bersama-sama menerima 41 orang pelawat, termasuk pegawai RECSAM ke kampus IPGKPP. Kebanyakan peserta berasal daripada Zambia, Afrika  dan beberapa orang adalah  daripada Thailand. Kumpulan pelawat  ini sedang mengikuti  Kursus Pendidikan Sains dan Matematik selama tiga minggu di  RECSAM.

 

Dalam tempoh dua jam lawatan, SUA  En. Jamal Mohamed Abdul Rahman dan Pn. Teh Kim Hong telah menyampaikan maklumat tentang latar belakang institut kita  dan juga struktur program ijazah yang ditawarkan. Sehubungan itu, wakill rombongan ini juga berkongsi maklumat tentang program latihan perguruan di Zambia.

 

Selepas sesi perkongsian ilmu dan pengalaman, pelawat-pelawat  juga dibawa untuk melawat Jabatan Matematik dan menikmati permandangan indah  Jambatan Pulau Pinang dari  Aras 3, Blok Baharu. Selepas itu semua pelawat dibawa untuk melawat Jabatan Sains.

Perbincangan Kursus Pedagogi Perda-Tech


 

Satu perbincangan antara Encik Jamal Mohamed, Setiausaha Akademik IPGKPP dan Encik Roslan Saadon dengan Encik Nasroh, Pegawai Latihan PERDA berlangsung pada 26 Februari 2015, jam 9.30 pagi di Pejabat PERDA, Butterworth. Perbincangan berkisar kepada kursus pensyarah Perda-Tech yang akan dijalankan di IPGKPP pada 9 hingga 11 Mac 2015. 

Mesyuarat Jawatankuasa Induk Bicara Tokoh

 

Mesyuarat Jawatankuasa Induk Bicara Tokoh berlangsung di Bilik Rijeng pada 27 Februari 2015 mulai jam 3.00 petang. Mesyuarat dipengerusikan oleh Tn. Hj. Abdul Aziz Hj. Mohd Ali, Setiausaha Kerja Gapena. Mereka yang terlibat dalam mesyuarat ini terdiri daripada Pengarah DBP Wilayah Utara, wakil Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang), Pengerusi Persatuan Penulis Pulau Pinang (2PNP), Timbalan Pengarah dan Setiausaha Akademik IPGKPP, Tn. Hj. Mohd Sawpi Lawi, En. Azizan Ariffin, En. Naziruddin Mashood dan En. Roslan Saadon.

Bengkel Penulisan Artikel Jurnal Antarabangsa

 

Bengkel anjuran Jabatan Penyelidikan ini berlangsung pada 26 Februari 2015 di Dewan Kuliah A, IPG Kampus Pulau Pinang. Program berjalan selama dua jam bermula dari pukul 2.30 petang hingga 4.30 petang melibatkan para pensyarah pelbagai jabatan IPGKPP. Penceramah dijemput khas dari Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, USM iaitu Dr. Mageswary Karpudewan yang telah berjaya menerbitkan 15 artikel di peringkat antarabangsa. Penceramah cuba berkongsi pengalaman dan mengajar teknik dan cara untuk menghasilkan artikel yang diterima oleh penerbit Jurnal Antarabangsa. Pada penghujung sesi, En. Roslan Saadon mewakili Ketua Jabatan menyampaikan cenderamata kepada Dr. Mageswary. Bengkel yang diselaras oleh Dr. Chin Phoi Ching ini mendapat sambutan baik daripada para pensyarah dan jika ada permintaan akan diadakan lagi.

 

 

 Render time: 0.10 seconds
389,643 unique visits