Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

Terkini: Makluman Perubahan Tarikh Sidang Konvokesyen IPGM KPM November 2014

Dimaklumkan bahawa sidang konvokesyen bagi program Diploma Pendidikan dan program Diploma Perguruan Malaysia telah dipinda seperti dalam Lampiran 1 di bawah.  Sila muat turun dan cetak untuk rujukan para graduan.

Lampiran 1

Konvokesyen Institut Pendidikan Guru Malaysia, KPM November 2014

Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan syabas atas kejayaan tuan/puan memperolehi Diploma Pendidikan dan Diploma Perguruan Malaysia, Institut Pendidikan Guru, Kementerian Pendidikan Malaysia.  Sehubungan itu, pihak institut dengan segala hormatnya menjemput tuan/puan ke majlis tersebut. Tuan/Puan perlu melayari laman sesawang http://www.lmsipda.net/konvo2013/ dan rujuk Lampiran 1 yang disertakan untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan konvokesyen ini.

Tuan/Puan juga diharap menyemak nama dan kad pengenalan pada pengesahan kehadiran graduan dan sekiranya terdapat kesilapan, sila hubungi Ketua Unit Peperiksaan dan Penilaian selewat-lewatnya pada 22 April 2013.  Sila muat turun surat jemputan dan arahan-arahan konvokesyen pada pautan di bawah.

Surat Jemputan Konvokesyen IPGM Kementerian Pelajaran Malaysia November 2014

DPLI Interim Sains
DPLI J-Qaf Bahasa Arab
DPLI J-Qaf Pendidikan Islam
KDPM KDC PraSekolah
KDPM KDC Cina

PENGUMUMAN UNTUK PESERTA DAN PENSYARAH PPG

PERHATIAN PESERTA PPG DAN PENSYARAH PPG

1. Interaksi 5 PPG akan berlangsung pada Sabtu 13 Oktober 2014 di Blok Akademik Baharu. Sila download jadual yang berkaitan.1. Jadual Interaksi 5 PPG1 Amb Jun2011.pdf

Maklumat dari Penyelaras PPG  

Perhatian Kepada Semua Staf dan Pelajar IPG Kampus Pulau Pinang

 

Sempena Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang pada 16 November 2014 (Ahad), hanya Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (Jambatan Kedua) akan ditutup pada hari tersebut.

 

Jambatan Pertama Pulau Pinang tetap dibuka seperti biasa. Dianggarkan 60,000 peserta akan menyertai maraton tersebut1. Semua pensyarah dan pelajar PPG yang dijadualkan mengikuti peperiksaan pada hari tersebut supaya membuat persediaan awal untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.

 

Selain itu, semua pelajar Sepenuh Masa (PPISMP, PISMP dan DPLI-PPC) dan PPG diwajibkan untuk membawa 3 item setiap kali peperiksaan berlangsung iaitu

1) Kad Matrik Pelajar

2) Kad Pengenalan Asal

3) Slip Kelayakan Menduduki Peperiksaan November 2014 (Boleh dimuat turun pada 5 Nov)

 

Nota

1. Sumber dari Penang State Tourism Development, Level 53, Komtar, 10503 Penang. Tel:06-6505136, Email:info@penangmarathon.gov.my

Seminar Penyelidikan Zon Utara 2014

News

Seminar Penyelidikan Zon Utara telah berjaya diadakan di Hotel Tabung Haji (T.H), Alor Setar pada 29 dan 30 Okt 2014. Sebanyak 40 kertas kerja hasilan para pensyarah daripada zon utara telah dibentangkan. Pembentang-pembentang IPG Kampus Pulau Pinang terdiri daripada Dr Koay Chen Yong (Matematik), Dr Khoo Bee Lee (JIP), En. Roslan Saadon (R&I), Pn Nor Asmah (Bahasa), Pn Arbakyah Hasan (PM), Pn Norhayati (PM) dan En. Ainuddin (HEP).

Forum Integriti Pendidik

 

Forum "Integriti Pendidik Wadah Kelangsungan Tamadun Bangsa" berjaya dianjurkan oleh IPG Kampus Pulau Pinang pada 17 Oktober 2014 di Dewan Kuliah Utama bermula pada pukul 8.30 pagi. Ahli panel terdiri daripada Y.Bhg. Dato' Haji Mohamed Sabri Haji Mohd Arsad, Presiden KGMMB; Y.Bhg. Datuk David Chua Kok Tee, wakil SPRM dan Puan Lok Yim Pheng, Setiausaha Agung CUEPACS.

Rumusan Jadual Peperiksaan November 2014

Rumusan Jadual Peperiksaan November 2014 Bagi Semua Program Sepenuh Masa (PPISMP, PISMP & DPLI-PPC) dan PPG pada 10 hingga 20 November 2014

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Peperiksaan November 2014 bagi semua kursus di atas akan dijalankan mengikut tarikh yang ditetapkan.


Justeru itu semua pelajar PPG, dipohon untuk memaklumkan jadual waktu peperiksaan kepada ketua jabatan(guru besar) masing-masing.

 

Manakala, slip kelayakan menduduki peperiksaan November 2014 boleh dimuat turun pada 5 November 2014 (Rabu) di portal rasmi Examination Management System (ITEMS).


Turut dimaklumkan bahawa taklimat Peperiksaan November 2014 untuk pelajar sepenuh masa (PPISMP, PISMP & DPLI-PPC) akan diadakan mengikut ketetapan berikut. Kehadiran adalah WAJIB.

TARIKH       : 31 OKTOBER 2014 (JUMAAT)

MASA          : 8.00 - 9.00 PAGI

TEMPAT       : GELANGGARA

PENGANJUR : UNIT PEPERIKSAAN DAN PENILAIAN

 

Sila muat turun lampiran di bawah untuk rujukan tuan.

1) Surat_Panggilan_Peperiksaan_November_2014_Program_Sepenuh_Masa_dan_PPG

2) Jadual_Peperiksaan_November_2014

 

NOta:

Jadual pemantau & pengawas peperiksaan November 2014 serta tempat peperiksaan akan dimuat naik ke portal IPG Kampus Pulau Pinang pada 5 November 2014 (Rabu) setelah diputuskan dalam mesyuarat JKPPIPG Bil 9/2014 - Kelayakan Calon Menduduki Peperiksaan November 2014 pada 3 November ini.

Taklimat Peperiksaan Kepada Pelajar (Sepenuh Masa dan PPG)

TAKLIMAT PEPERIKSAAN NOVEMBER 2014 – PROGRAM SEPENUH MASA DAN
PENSISWAZAHAN GURU (PPG)

Semua pelajar dijemput hadir ke taklimat tersebut seperti ketetapan seperti dalam memo disertakan.Kehadiran pelajar/calon peperiksaan November 2014 adalah WAJIB. Kehadiran akan direkodkan untuk tindakan Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP).
Sila klik memo di bawah untuk muat turun:

1) Memo_Taklimat_Peperiksaan_November_2014_PELAJAR


Selain itu untuk persediaan, semua pelajar sepenuh masa (PPISMP, PISMP & DPLI-PPC) dan PPG diminta MENYEMAK melalui SISTEM ITEMS setiap keputusan transkrip bagi satu-satu semester untuk tujuan rujukan.
Untuk tujuan pengemaskian maklumat betul dan TEPAT, semua pelajar diwajibkan untuk menyemak dan mengemaskini maklumat tersebut:
1) NAMA PENUH MENGIKUT KAD PENGENALAN DAN SURAT TAWARAN ASAL
2) NO KAD PENGENALAN
3) KOLUM PROFIL DIRI -  ALAMAT SURAT MENYURAT DAN NAMA SEKOLAH BAGI PELAJAR PPG
4) NO TELEFON YANG BOLEH DIHUBUNGI SEHINGGA TARIKH TAMAT KONVO
5) SEMAKAN TRANSKRIP SETIAP SEMESTER TERMASUK JUMLAH JAM KREDIT.

Sekiranya terdapat kesilapan di mana-mana bahagian transkrip, sila cetak dan berikan satu salinan kepada unit peperiksaan untuk tindakan selanjutnya. TARIKH SEMAKAN DILANJUTKAN SEHINGGA 27 OKTOBER 2014 (ISNIN) . SELEPAS TARIKH TERSEBUT SEBARANG KESILAPAN TIDAK AKAN DITERIMA.

Majlis 'Sekalung budi, selaut penghargaan' (KLASIK)

News

KLASIK IPGKPP telah menganjurkan suatu majlis 'Sekalung Budi, Selaut Penghargaan' untuk enam orang pensyarah yang akan bersara tahun ini dan Jan 2015 di Dewan Agong pada 21 Okt 2014. Antara pensyarah-pensyarah yang diraikan termasuk En. Suhaili (Sains Sosial), Dr Chee Kim Mang (R&I), EN. Soo Kam Fan (Matematik), Tn Hj Abdul Rahman (LDP/Sains), Tn Hj Rosli Razak (HEP/KOKU) dan En. Hamid Yaman (JTP). Dalam majlis tersebut, suatu persembahan multimedia tentang biodata dan latar belakang keenam-enam orang pensyarah tersebut telah ditayangkan. Tn Hj Rosli mewakili pensyarah yang akan bersara menyampaikan ucapan dan isi hati beliau dalam majlis itu. Pada penghujung majlis, tuan pengarah IPGKPP menyampaikan cenderamata kepada mereka.

Render time: 0.11 seconds
327,742 unique visits