May 03 2016 18:40:48
Navigation
Users Online
· Guests Online: 2

· Members Online: 0

· Total Members: 650
· Newest Member: zabidi_ldp
PENGUKURAN KEMAHIRAN INSANIAH PELAJAR IPG

 

IPGM sedang menjalankan kajian berkenaan insaniah dalam kalangan pelajar guru (PISMP) semester 2 di seluruh IPG Kampus. Sehubungan dengan itu semua pelajar guru semester 2 IPG Kampus Pulau Pinang diwajibkan untuk menjawab soalselidik di pautan berikut:   https://goo.gl/OBftP1

Tarikh akhir untuk menjawab soalselidik ini adalah 25.04.2016. Terima kasih.

BENGKEL PENULISAN TEKS HADIS(ADAB-ADAB DALAM ISLAM) SIRI I DAN II

Main Images: bgkeljapim.png

Sebuah bengkel penulisan teks hadis tentang Adab-Adab dalam Islam telah dikendalikan oleh Jabatan Pendidikan Islam Dan Moral pada 25 dan 26 April di bilik Mikro.Objektif bengkel ini ialah menyemak pengertian dan menilai sanad dan matan hadis tentang Adab- Adab dalam Islam. Peserta bengkel ini ialah terdiri dari Pensyarah JAPIM. Secara keseluruhannya, bengkel berjalan dengan lancar dan baik.

KURSUS PEMANTAPAN i-THINK DAN PEMBELAJARAN ABAD KE-21 DI SK SUNGAI ARA

Main Images: sgarx.jpg

Kursus pemantapan i-THINK dan pembelajaran abad ke-21 telah diadakan untuk guru-guru SK Sungai Ara pada 23 April 2016.Kursus ini dikendalikan 3 orang pensyarah jurulatih dari Jabatan Sains,Puan Noorhalizah Bt Abdul Rahman, Puan Zainab Bt Itam dan Cik Hjh Juriah Bt Abu Bakar.Guru-guru diberi pendedahan tentang konsep i-THINK, 8 peta pemikiran dan pedagogi abad ke-21.Secara keseluruhannya,kursus berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan yang baik daripada guru-guru SK Sungai Gara.

KURSUS PEMANTAPAN KEMAHIRAN BERFIKIR ARAS TINGGI(KBAT) DALAM KURIKULUM UNTUK GURU-GURU SK SUNGAI GELUGOR(SEKOLAH NUKLEUS)

Main Images: soklan1.jpg

Kursus pemantapan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT) dalam kurikulum untuk guru-guru SK Sungai Gelugor(Sekolah Nukleus) telah diadakan pada 23 April 2016 di Dewan Kuliyah A dan Bilik Tutorial. Kursus ini dihadiri oleh 40 orang guru dan dikendalikan oleh 13 pensyarah jurulatih.Objektif kursus ini ialah meningkatkan kompetensi guru untuk melaksanakan dan membudayakan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT) khasnya bagi matapelajaran Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Bahasa Melayu dan umumnya matapelajaran Bahasa Arab dan Pendidikan Islam. Para guru didedahkan dengan teknik penyoalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT) yang telah disampaikan oleh Dr Yeoh Poh Choo manakala aktiviti bengkel mengikut matapelajaran dikendalikan oleh pensyarah jurulatih. Secara keseluruhannya, kursus berjalan dengan lancar.

LPS "Writing Publishable Papers for Journals" Anjuran Jabatan R&I

Jabatan R&I telah menjalankan LPS yang bertajuk "Writing Publishable Papers for Journals" pada 14 April 2016 bertempat di Dewan Kuliah A, Blok Baharu. Penceramah jemputan Dr. Thien Lei Mei dari RECSAM telah berkongsi maklumat yang berfaedah dan bermakna kepada 30 orang pensyarah IPGKPP. Jabatan R&I berharap dapat menerima kertas penyelidikan yang berkualiti pada masa akan datang.

KURSUS PEMANTAPAN PEDAGOGI(PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN ABAD KE-21) KEPADA GURU-GURU SK SERI LINDUNGAN RAJA

Main Images: skslr1.jpg

Seramai 42 orang guru Sekolah Kebangsaan Seri Lindungan Raja,Kulim telah menghadiri kursus pemantapan pedagogi abad ke-21 di blok Jabatan Sains.Kursus tersebut dikendalikan oleh tiga pensyarah jurulatih iaitu Puan Noorhalizah Abdul Rahman, Cik Hjh Juriah Abu Bakar dan Cik Aida Rahayu Sharifuddin.Tujuan kursus tersebut ialah memberi pendedahan pembelajaran dan pengajaran abad ke-21 kepada guru-guru.Secara keseluruhan, kursus itu berjaya dilaksanakan dengan baik dan mendapat kerjasama guru-guru tersebut.

KURSUS PEMANTAPAN i-THINK DI SEKOLAH KEBANGSAAN PENAGA

Main Images: skpenaga4.jpg

Pihak pentadbir Sekolah Kebangsaan Penaga telah menjemput penceramah dari IPGKPP untuk mengadakan kursus pemantapan i-THINK kepada 51 orang guru Sekolah kebangsaan Penaga pada 9 April 2016. Dua pensyarah ditugaskan untuk mengendalikan kursus tersebut iaitu Dr Mohd Azhar Bahari dan Ust Mohd Azolman Zulkufli. Kursus tersebut bertujuan untuk memantapkan pengetahuan dan pelaksanaan program i-THINK khususnya 8 peta pemikiran dalam kalangan guru-guru. Disamping itu, kursus juga mendedahkan secara umum pembelajaran dan pengajaran abad ke-21. Secara keseluruhannya, kursus tersebut telah mencapai matlamatnya. Pemantauan dan bimbingan oleh pihak IPGKPP amat diperlukan untuk memastikan pelaksanaan program i-THINK di sekolah tersebut.

PROGRAM JURULATIH MUDA KBAT IPGKPP SIRI I dan II

Main Images: kbat.pngKursus pendedahan program i-THINK kepada Jurulatih Muda KBAT siri II telah berjaya dilaksanakan pada 8, 9, 15 dan 16 April 2016 di Dewan Angsana. Menurut penyelaras program tersebut, Encik Barchan Singh memaklumkan bahawa ia melibatkan 40 orang pelajar guru dan 16 pensyarah jurulatih bagi siri pertama dan kedua . Pelajar guru didedahkan tentang konsep Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT), 8 peta pemikiran, Habits of Mind(Tabiat Minda), 6 Thinkings Hats, Pembelajaran Abad ke-21 dan Kiosk KBAT.Secara keseluruhannya, aktiviti berjalan dengan lancar dan mendapat komitmen daripada pelajar guru dan pensyarah jurulatih.

PROGRAM KBAT ANJURAN JABATAN MATEMATIK

Main Images: kbatjmath.jpgJabatan Matematik telah diamanahkan untuk menganjur program bulanan KBAT(Kemahiran Berfikir Aras Tinggi. Pelbagai program telah dirancang oleh Penyelaras KBAT Jabatan Matematik, Puan Faridah Hanim Bt Hj Omar. Antaranya ialah pameran Kiosk KBAT sepanjang bulan April di Pusat Sumber, tayangan video pada 7dan 14 April 2016, kutipan soalan KBAT, dan pertandingan susun atur bilik darjah abad ke-21. Program ini mendapat perhatian oleh pensyarah dan pelajar guru IPGKPP.Semoga ia berjalan dengan lancar.

PROGRAM KOLABORASI PERGERAKAN PUTERI ISLAM MALAYSIA DENGAN SK NUKLEUS SK SUNGAI GELUGOR PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG

Main Images: ppi4.jpg

Program kolaborasi Pergerakan Puteri Islam Malaysia(PPIM) dengan Sekolah Nukleus Sekolah Kebangsaan Sungai Gelugor merupakan program sulung diadakan pada 2 April 2016(Hari Sabtu) di Bilik Operasi Sekolah Nukleus setelah dirasmikan oleh Menteri Pendidikan, Dato' Seri Mahdzir Bin Khalid. Program ini dihadiri oleh murid-murid sekolah rendah dan sekolah menengah yang terpilih dari seluruh Pulau Pinang dan guru-guru SK Sungai Gelugor.Tujuan program ini ialah untuk menghasilkan bahan-bahan aktiviti PPIM menggunakan 8 peta pemikiran. Pihak IPGKPP di wakili oleh wakil Penyelaras Pelaksana KBAT , Puan Juliana Bt Saarani memantau dan membimbing para guru SK Sungai Gelugor. Secara keseluruhannya, program ini berjaya mencapai matlamatnya. Sokongan dan bimbingan pensyarah IPGKPP masih diperlukan dalam program kokurikulum sekolah khususnya penerapan elemen Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT).

Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Pautan/Muat Turun

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

725,855 unique visits