Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan/Muat Turun

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

Konvokesyen PISMP Institut Pendidikan Guru Kementerian Pendidikan Malaysia Kali Ke-5

Pengarah dan seluruh warga Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada tuan/puan yang telah berjaya menamatkan pengajian dan akan menerima ijazah sarjana muda perguruan pada majlis konvokesyen yang akan diadakan seperti ketetapan berikut :      

Tarikh

: 08 hingga 13 Jun 2015

Tempat

: Dewan Utama Aminuddin Baki
    Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu
    Lembah Pantai, Kuala Lumpur

Sila muat turun surat jemputan, taklimat dan pendaftaran konvokesyen pada pautan di bawah.

Surat Jemputan Majlis Konvokesyen PISMP Kali Ke-5

Sebarang pertanyaan/kemusykilan, sila hubungi Tn. Hj. Sharif Mohd bin Rahmat Ali di talian 604-660 3100 sambungan 169.

TAKLIMAT PEPERIKSAAN DAN PEMERIKSAAN SKRIP MEI 2015


News Images: exammei2015_01.jpg

 

Taklimat Peperiksaan dan Pemeriksaan Skrip bagi peperiksaan akhir Mei 2015 telah diadakan di Dewan Kuliah Utama pada 15 Mei 2015.  Turut hadir dalam taklimat tersebut, Pn. Hjh. Suriah binti Abd Manap, Timbalan Pengarah dan En. Jamal Mohamed bin Abdul Rahman, Setiausaha Akademik IPG Kampus Pulau Pinang.

LIPUTAN BERITA EKSPRESI SENI SRIKANDI

PETIKAN AKHBAR BERITA HARIAN tulisan Kalsom Rahmatullah di Bicara Karya, Ekspresi Seni Srikandi 2015  IPG Kampus Pulau Pinang. RABU 13 MEI 2015.

 

 

Main Images: mawarmarzuki.jpg

PN. NORMAWAR AHMAD MARZUKI

PENULIS ANTOLOGI SAJAK

AJARKAN KAMI BERPUISI

 

'Ajarkan kami berpuisi,' antologi tulisan Pn.Normawar Ahmad Marzuki atau lebih dikenali sebagai Mawar Marzuki, Pensyarah Jabatan Bahasa telah dibedah (review) oleh pengkritik sastera terkenal, Djazlam Zainal dalam Program Ekspresi Seni Srikandi yang telah dijalankan pada 6 Mei 2015. 

HARI GURU PERINGKAT KEBANGSAAN 2015

 

Mantan KPPM dan mantan Rektor IPGM menerima anugerah sempena sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2015. Majlis berlangsung di Dewan Wawasan, Jitra, Kedah Darul Aman pada 16 Mei 2015 bermula jam 8.00 pagi. Ucaptama dan perasmian disempurnakan oleh YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pendidikan Malaysia. Ucapan beliau penuh dengan amanat dan motivasi serta insentif untuk warga pendidik.

PERTANDINGAN INOVASI PEDAGOGI IPGK PULAU PINANG 2015

Sila memuat turun borang dan garis panduan penyertaan di pautan berikut:

1. Borang penyertaan

2. Garis panduan

BIG Fasa 3 DPLI (SM) Amb Jan 2014


Main Images: dplibig.jpg

 

Pada 11 hb hingga 13hb Mei 2015, program Bina Insan Guru (BIG) Fasa 3 bagi pelajar DPLI (SM) ambilan Januari 2014 telah dilaksanakan di Seri Ternas Lake Resort, Tasik Beris, Sik, Kedah Darul Aman.  BIG kali ini melibatkan seramai 41 orang pelajar dan pensyarah-pensyarah dari Unit Kokurikulum IPGKPP.Turut serta dalam program kali ini adalah Puan Ross Lina bt Mansor dan Puan Nurul Nadia bt Abdullah selaku mentor kumpulan ini. Program 3 hari 2 malam ini bermatlamatkan untuk membina jati diri pelajar guru. Pelbagai aktiviti menarik dijalankan seperti membina rakit daripada buluh dan pelampung, praktikal asas-asas mengapungkan diri di atas air,  kecergasan fizikal, kembara dan sebagainya. Elemen kerjasama dan disiplin diterapkan sepanjang program berlangsung bagi membentuk keperibadian dan jiwa pendidik dalam diri para pelajar guru. Majlis penutupan program ini telah dirasmikan oleh En. Nordin Bin Sadali selaku Ketua Unit, Unit Kokurikulum IPGKPP.

Program Ekspresi Seni Srikandi 2015

 

Pada 6 mei yang lepas IPGKPP dan Persatuan Sasterawan  Numera (Nusantara Melayu Raya) telah mengadakan Program Ekspresi Seni Srikandi 2015 bertempat di Dewan Persidangan pada jam 8.30pg sehingga 4.30petang. Acara yang dijalankan  melibatkan sepenuhnya kerjasama Jabatan Pengajian Melayu IPGKPP.Program ini dirasmikan oleh Sasterawan Negara Dato' Dr. Ahmad Khamal Abdullah (Kemala)

MAJLIS PERSARAAN PENSYARAH JIP

 

 Suatu majlis persaraan pensyarah-pensyarah JIP telah diraikan pada 13 Mei 2015 di Hotel Georgetown City. Majlis ini sekali gus meraikan keempat-empat pensyarah dan pentadbir prasekolah iaitu Dr Tan Poh Keun, En Ooi Poh Lim, Pn Josephine Ng dan Pn Soo Hoo Soon Teng yang masing-masing akan bersara pada bulan Jun, Julai, September dan Disember tahun ini. Di samping itu, majlis turut meraikan pensyarah yang akan melanjutkan pelajaran Ph.D di UUM iaitu Pn Nor Aziah bt Ahmad Shatar. Seramai lebih kurang 30 orang pensyarah JIP, jabatan inovasi dan penyelidikan serta jabatan bahasa (unit bahasa Cina) turut menghadiri dan memeriahkan majlis tersebut. Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah oleh KJ JIP, En. Chan Fan Ho kepada kelima-lima orang pensyarah yang diraikan tersebut.

BICARA INTELEK "STEM EDUCATION"

 

Para pensyarah IPGKPP berpeluang mendengar ceramah dan brinteraksi dengan seorang profesor dari Universiti Oregon State, Amerika Syarikat. Profesor Lynn D. Dierking merupakan seorang pakar dalam Pendidikan STEM, dibawa oleh SEAMEO-RECSAM untuk program di institusi tersebut. Profesor Lynn dengan rela hati dan bangga untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman beliau dengan para pensyarah IPGKPP.

Taklimat Peperriksaan Mei 2015

News Images: taklimatexam01.jpg

 

Peperiksaan Akhir Mei 2015 bagi mod penuh masa kumpulan PPISMP dan PISMP akan dijalankan pada 19 hingga 26 Mei 2015.  Sehubungan dengan itu, suatu taklimat tentang jadual peperiksaan dan peraturan-peraturan peperiksaan telah diadakan pada 13 Mei 2015 di Gelanggara, Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang.

Kursus Jurulatih KBAT Pensyarah IPG

 

Kursus tersebut berlangsung selama 2 hari dari 11 hingga 12 Mei 2015 di Bilik Persekutuan, Blok Beringin, IPG Kampus Pulau Pinang. Dr. Mohd Azhar Bahari bertindak selaku penyelaras kursus dan ketua fasilitator. 

Render time: 0.12 seconds
443,577 unique visits