Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan/Muat Turun

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

Instrumen Penilaian Pelaksanaan Kurikulum

Perhatian kepada pelajar PISMP Sejarah Pendidikan Rendah (Ambilan Januari 2013).  Isi isikan instrumen penilaian pelaksanaan kurikulum pada pautan di bawah.  Kerjasama pelajar guru amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Instrumen Penilaian Pelaksanaan Kurikulum (Sejarah Pendidikan Rendah)

 

MAKLUMAT TERKINI SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN MEI, JUN dan ULANGAN/ULANGAN KHAS JULAI 2015

Sukacita dimaklumkan bahawa keputusan peperiksaan seperti berikut :-


1) Keputusan Peperiksaan Mei 2015 (PISMP PJJ Semester 8)

2) Keputusan Peperiksaan Jun 2015 (KDC)

3) Keputusan Peperiksaan Ulangan/Ulangan Khas Julai 2015

 

boleh disemak pada melalui portal rasmi ITEMS (Informaton Technology Examination Management System), Institut Pendidikan Guru Malaysia  iaitu: http://219.92.7.20/items/pelajar/login.php selepas mesyuarat SENAT KE 31 yang bakal diadakan pada 24 - 26 Ogos 2015. Tarikh baru ini berikutan pertindihan mesyuarat-mesyuarat ahli senat.

 

Justeru itu, tarikh semakan secara online melalui portal rasmi ITEMS akan dimaklumkan kemudian.

HARAP MAKLUM

Majlis Perayaan Hari Raya Aidilfitri (JIP)

 

Majlis Perayaan Hari Raya Aidilfitri bagi Jabatan Ilmu Pendidikan (JIP) telah diadakan pada 31 Julai 2015 bertempat di ruang legar Blok Baharu BB G-7. Majlis tersebut mendapat sambutan daripada semua pensyarah JIP termasuk En Ooi yang baru bersara. Tujuan majlis diadakan demi merapatkan hubungan silaturahim antara pensyarah-pensyarah.

PERTANDINGAN INOVASI PEDAGOGI IPGKPP 2015

 

 

 

 

 

 

 

Pertandingan Inovasi Pedagogi IPGKPP 2015 telah berlangsung pada 25 Julai 2015 bertempat di Bilik Peperiksaan, Blok Baharu. Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah telah diadakan di Dewan Kuliah Utama pada 2.30 petang oleh En. Jamal Mohamed Bin Abdul Rahman. Bagi kategori pensyarah, tempat pertama dimenangi oleh kumpulan Saintis Inovatif yang terdiri daripada pensyarah Jabatan Sains, tempat kedua dimenangi oleh Dr. Toh Lai Chee, manakala tempat ketiga dimenangi oleh Kumpulan EZ-Push Up yang terdiri daripada pensyarah Jabatan PJK. Bagi kategori pelajar guru, tempat pertama dimenangi oleh Kumpulan T2TESL, temapat kedua Kumpulan Spot & Throw, manakala tempat ketiga dimenangi oleh Tan Sheau Wen. 

PAMERAN & MAJLIS PENUTUP PERTANDINGAN INVASI IPGKPP

MAJLIS PERSARAAN 'CLOCK OUT' EN OOI POH LIM (JIP)

 

Majlis persaraan 'clock out' bagi yang diraikan En. Ooi Poh Lim (JIP) telah dijalankan dengan meriahnya di blok pentadbiran bahagian 'clock out' pada 14 Julai 2015. Majlis dimulakan dengan ucapan timbalan pengarah Pn Hajjah Suriah diikuti oleh ucapan terakhir dan nyanyian lagu 'hokkien' dan Bahasa Malaysia oleh En. Ooi. Seterusnya majlis pemotongan kek dan lagu harijadi dinyanyikan untuk beliau. Saat-saat genting adalah penyampaian hadiah-hadiah daripada bekas anak-anak murid En Ooi termasuk Dr. Khoo Bee Lee (JIP), Pn Nor Asmah (Jab Bhs), Dr Suah See Ling(JPIPK) dan lain-lain.

LAPORAN AKTIVITI PERPUSTAKAAN SEMESTER 1 TAHUN 2015

 

Main Images: perpustakaan_collage.jpg

 

Berikut adalah laporan aktiviti sepanjang semester 1 bagi tahun 2015..

Pertandingan Loser Win

Main Images: banner_loser_win.pngIPGK Pulau  Pinang  telah  melancarkan  Kempen  Kesedaran  Kesihatan  pada  1  Julai  2015. Kempen  ini  akan  berlangsung  selama  4  bulan  dengan  pelbagai  aktiviti  yang  telah  dirancangkan.  Salah  satu  aktiviti  yang  telah  dilancarkan  adalah  Pertandingan  'Loser  Win'.  Seramai  170  orang  yang  terdiri  daripada  pelajar,  staf  serta  pensyarah  telah  menerima  cabaran  untuk  mengurangkan  berat  badan  mereka.  Syabas  kepada  mereka  yang  mengutamakan  kesihatan !

Kesihatan  Membawa  Kesejahteraan.


News Images: banner_loser_win2.png

MESYUARAT PEMURNIAN JADUAL SPESIFIKASI UJIAN(JSU)

Suatu mesyuarat pemurnian jadual spesifikasi ujian (JSU) bagi kursus-kursus teras/major dan elektif untuk ambilan Jun 2015 telah diadakan di Hotel Citrus, Kuala Lumpur pada 30 Jun sehingga 2 Julai 2015. Semua panel penggubal telah berkumpul selama 3 hari 2 malam untuk menyiapkan JSU tersebut mengikut subjek-subjek tertentu seperti Bahasa Tamil, bahasa Cina, TESL, Sejarah, Bimbingan Kaunseling, Pendidikan Moral, Reka Bentuk Teknologi (RBT), Pendidikan Islam, Bahasa Arab, Sains, Pendidikan, Matematik, Pendidikan Seni Visual (PSV), Pemulihan, Pendidikan Khas dan lain-lain. Ketua penyelaras kursus daripada IPGM En. Zulkifli bin Mat Som telah memberi taklimat tentang garis panduan pembentukan JSU terkini mengikut Ringkasan Maklumat Kursus (RMK) iaitu setiap 'course learning outcome' (CLO) mesti memeta kepada aras kognitif (C1-C6) yang ditentukan dalam RMK. Tahap kesukaran penggubalan soalan peperiksaan tidak boleh melangkaui batasan aras kognitif yang ditentukan. Terdapat juga 3 bentuk penggubalan soalan berdasarkan wajaran kerja kursus dan peperiksaan antara 50:50, 60:40 dan 70:30. Pada penghuhung hari ketiga, penggubal JSU disuruh membentangkan JSU bagi 4 semester terdahulu untuk setiap subjek yang ditawarkan. IPGKPP diwakili oleh Dr Rosmawati Binti Musa (Jabatan Matematik) dan Dr. Khoo Bee Lee (Jabatan Ilmu Pendidikan- Bimbingan Kaunseling)

RUMUSAN JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN ULANGAN/ ULANGAN KHAS JULAI 2015

Rumusan Jadual Peperiksaan Ulangan/ Ulangan Khas Julai 2015 pada 8 hingga 12 Julai 2015

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Peperiksaan Ulangan/ Ulangan Khas Julai 2015 akan dijalankan mengikut tarikh yang ditetapkan.

 

Manakala, slip kelayakan menduduki peperiksaan Ulangan/ Ulangan Julai 2015 boleh dimuat turun pada 3 Julai 2015 (Jumaat) di portal rasmi Examination Management System (ITEMS).

 

 

Sila muat turun lampiran di bawah untuk rujukan tuan.

1) Jadual dan Surat Panggilan Peperiksaan Ulangan/ Ulangan Khas Julai 2015

 

Nota:

1) Sila Bawa 3 items untuk sebelum memasuki dewan

    a) KAD PENGENALAN

    b) KAD MATRIK

    c) SLIP KELAYAKAN MENDUDUKI PEPERIKSAAN (sila download)

MAJLIS 'CLOCK OUT' UNTUK DR TAN POH KEUN (JIP)

 

Suatu majlis persaraan dan 'clock out' bagi pensyarah Jabatan Ilmu Pendidikan Dr Tan Poh Keun telah diadakan pada 26 Jun 2015 di foyer ' clock out' blok pentadbiran IPGKPP. Dalam majlis tersebut, Dr Tan telah memberi ucapan dan meraikan hari jadi beliau. Kemudian, tibanya saat yang dirindui apabila beliau 'clork out' untuk perkhidmatannya bagi hari yang terakhir di kampus ini.

Render time: 0.16 seconds
500,439 unique visits