Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

Konvokesyen PISMP Institut Pendidikan Guru Kementerian Pendidikan Malaysia Kali Ke-5

Pengarah dan seluruh warga Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada tuan/puan yang telah berjaya menamatkan pengajian dan akan menerima ijazah sarjana muda perguruan pada majlis konvokesyen yang akan diadakan seperti ketetapan berikut :      

Tarikh

: 08 hingga 13 Jun 2015

Tempat

: Dewan Utama Aminuddin Baki
    Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu
    Lembah Pantai, Kuala Lumpur

Sila muat turun surat jemputan, taklimat dan pendaftaran konvokesyen pada pautan di bawah.

Surat Jemputan Majlis Konvokesyen PISMP Kali Ke-5

Sebarang pertanyaan/kemusykilan, sila hubungi Tn. Hj. Sharif Mohd bin Rahmat Ali di talian 604-660 3100 sambungan 169.

PROGRAM PENJIMATAN LETRIK & MENGHIJAUKAN KAMPUS

KEM KEMBARA CINTA BERTAUT

Program dianjurkan oleh usahasama di antara JAPIM dan Persatuan Agama Islam pada 10-12 April 2015.Kem ini diadakan di PLKN White Resort ,Balik Pulau.Seramai peserta terdiri 25 orang pelajar Muslim PPISMP terpilih mengikuti kem ini.

Kejohanan Olahraga Tabika Kemas dan Perpaduan Zon Pulau Pinang

News Images: kejohanan_presek_4_01.jpg

 

Kejohanan Olahraga Tabika  Kemas  dan  Perpaduan Zon Pulau Pinang, telah diadakan pada  19 April 2015 (Ahad) bertempat di Padang IPG Kampus Pulau Pinang. Kejohanan ini telah dianjurkan oleh pelajar Kumpulan Empat KDPM/KDC Pra Sekolah Ambilan November 2011. Kejohanan ini telah dirasmikan oleh En Muhamad Farid Bin Bakar, Penolong Pegawai Perpaduan Daerah Seberang Perai Utara. Seramai 60 murid yang mewakili enam buah tabika iaitu Tabika Kemas Kampung Jawa, Tabika Kemas Desa Permai Indah, Tabika Kemas Suaru Jalan Madrasah, Tabika Kemas Kampung Tun Sardon, Tabika Kemas Kubang Ulu dan Tabika Perpaduan Taman Bertam Perdana Zon 4, telah mengambil bahagian dalam kejohanan kali ini. Pengerusi tabika dan ibu bapa murid juga terlibat bagi menjayakan kejohanan ini.

Kejohanan Olahraga Tabika Kemas dan Perpaduan

News Images: kejohananprasekolah_01.jpg

Kejohanan  Olahraga Tabika  Kemas  dan  Perpaduan, telah diadakan pada  18 April 2015 (Sabtu) bertempat di Padang Dewan Orang Ramai Taman Rakyat  Kamunting. Kejohanan ini telah dianjurkan oleh pelajar Kumpulan Tiga KDPM/KDC Pra Sekolah Ambilan November 2011. Sebanyak lima tabika  iaitu Tabika Kemas Taman Rakyat 1 dan 2, Kemas Kg.Pinang Baru, Perpaduan  Kampong Boyan 1 dan  Rumah  Hijau Taiping telah mengambil bahagian dalam kejohanan kali ini. Majlis telah dirasmikan oleh Puan Faridah Binti Sailan, Pegawai  Kemas Daerah  Larut  Matang dan Selama,turut  dihadiri oleh Puan Hajah Norzaila Binti Mohd Ros Penolong Pegawai Perpaduan Daerah  LMS dan Dr. Mohanaraju Annamalai dari Unit Kokurikulum IPG Kampus Pulau Pinang.

SEMINAR KEBANGSAAN KAUNSELING (ZON UTARA)

 

Seminar Kebangsaan Kaunseling (zon utara) telah berjaya diadakan pada 18 April 2015 di Dewan Kuliah A (ceramah) dan B (temuduga) bagi lebih kurang 60 peserta daripada kaunselor di IPG, sekolah menengah dan NGO. Ia merupakan program anjuran bersama antara Lembaga kaunselor dan IPGKPP. Penceramah-penceramah merupakan Yang bhg Prof. Emeritus Dato' Dr. Amir Awang dan Dr. Wan. Marzuki daripada Lembaga Kaunselor Malaysia.

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman

 

Majlis menandatangani memorandum persefahaman antara IPG Kampus Pulau Pinang dengan Sekolah Kebangsaan Sungai Gelugor berlangsung pada 17 April 2014, jam 9.00 pagi di Bilik Mesyuarat, Sekolah Kebangsaan Sungai Gelugor. IPGKPP diwakili oleh Hjh. Suriah Abd. Manap, Timbalan Pengarah, En. Jamal Mohamed, Setiausaha Akademik, Dr. Mohamad Fadzil, KJ HEP dan Dr. Roslan Saadon, Penolong Setiausaha Akademik. 

UJIAN KELAYAKAN CALON GURU (UKCG) 2015

News Images: uckg_01.jpg


Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) 2015 bagi pengambilan program ijazah sarjana perguruan (PISMP) telah dijalankan di seluruh Institut Pendidikan Guru bermula pada 30 Mac 2015.  Di Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang UKCG telah dijalankan pada 30 Mac hingga 10 April 2015.  Seramai 850 calon daripada 1133 calon yang disenaraikan telah hadir menjalani ujian tersebut.

KURSUS UNIT BERUNIFORM PISMP AMBILAN JUN 2013

Seramai 82 orang siswa guru PISMP Ambilan Jun 2013 akan menyertai Kursus Unit Beruniform di Kem Mutiara, Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang dari 9 April hingga 12 April 2015. Kursus tersebut adalah merupakan salah satu komponen wajib dalam Proforma WAJ3111: Unit Beruniform II.

 

Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah seperti kemahiran kraf perkhemahan, kebudayaan, pengembaraan dan khidmat komuniti. Para siswa pelajar adalah ahli dalam unit-unit beruniform Pengakap, Pandu Puteri Kadet, Bulan Sabit Merah Malaysia dan Kadet Remaja Sekolah.

SEMINAR PENYELIDIKAN TINDAKAN PPG 2015

Pada 4-5 April 2015 telah berlangsung Seminar Penyelidikan Tindakan (PPG ambilan Jun 2011). Sebanyak 319 pelajar telah membuat pembentangan dan terdiri dari 6 major iaitu Sains, Matematik, TESL, Pengajian Melayu, Prasekolah dan Bahasa Cina. Majlis tersebut diresmikan oleh Pengarah IPGKPP Tuan Hj Khalid bin Haji Ahmad. Majlis dikejutkan dengan gimik perasmian seminar dengan kehadiran IRONMAN. En Nakano dari RECSAM telah dijemput dan memberi ucaputama yang penuh dengan aktiviti inovasi yang menyeronokkan. 

MAJLIS ANUGERAH PENGARAH PPG

Pada 4 April 2015 jam 2.30 - 4.30 petang di Dewan Kuliah Utama, telah berlangsung Majlis Anugerah Pengarah untuk peserta PPG ambilan Jun 2011. Majlis ini dijalankan serentak dengan perasmian Seminar Penyelidikan Tindakan PPG. TAHNIAH DAN SYABAS kepada semua penerima anugerah pengarah. Dalam majlis tersebut seramai 66 peserta PPG dari 6 major iaitu Sains, Matematik, TESL, Pengajian Melayu, Prasekolah dan Bahasa Cina  telah diberi anugerah pengarah dimana pencapaian CGPA melebihi 3.5. Diharapkan anugerah ini menjadi pendorong kepada kejayaan peserta peserta PPG.    

Bengkel Aplikasi Mandeley


 

Bengkel Aplikasi Mandeley anjuran Jabatan Penyelidikan & Inovasi Profesionalisme Keguruan IPGKPP dijalankan pada 2 April 2015 di Bilik Persekutuan 1, Blok Beringin institut. Bengkel dikendalikan oleh dua orang fasilitator iaitu En. Salahuddin Haron dari Unit Psikologi & Kaunseling dan En. Mohamed Fadzili bin Baharin dari Pusat Sumber. Para peserta didedahkan dengan cara mendapatkan maklumat penyelidikan (tinjauan literatur) melalui internet menggunakan Aplikasi Mandeley. 

Render time: 0.13 seconds
420,551 unique visits