Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

Pautan/Muat Turun

Pautan Kerajaan

Pautan Lain

Pengurusan Portal

Sebarang makluman yang hendak dimuatkan dalam portal ini, sila hubungi

Penyelaras Portal
En.Adnan bin Omar
di talian 04-6603120 atau En. Abdul Jasheer Abdullah
di talian 04-6603163


Terima kasih

Instrumen Penilaian Pelaksanaan Kurikulum

Perhatian kepada pelajar PISMP Sejarah Pendidikan Rendah (Ambilan Januari 2013).  Isi isikan instrumen penilaian pelaksanaan kurikulum pada pautan di bawah.  Kerjasama pelajar guru amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Instrumen Penilaian Pelaksanaan Kurikulum (Sejarah Pendidikan Rendah)

 

SEMAKAN KEPUTUSAN PEP MEI/JUN/JULAI MULAI 20 OGOS 2015

Dimaklumkan bahawa Mesyuarat Senat Kali Ke 31 (tarikh mesyuarat diawalkan ke 17-19 Ogos 2015) telah memperakukan keputusan peperiksaan seperti berikut :-


1) Keputusan Peperiksaan Mei 2015 (PISMP PJJ Semester 8)

2) Keputusan Peperiksaan Jun 2015 (KDC)

3) Keputusan Peperiksaan Ulangan/Ulangan Khas Julai 2015

 

Justeru itu , para pelajar boleh menyemak keputusan peperiksaan melalui portal rasmi ITEMS (Informaton Technology Examination Management System), Institut Pendidikan Guru Malaysia di  alamat baru iaitu: http://items-ipgm.com/pelajar/login.php bermula 20 OGOS 2015.

 

Tahniah kepada semua pelajar PISMP PJJ Semester 8 (AMB JUN 2011) yang berjaya menamatkan pengajian.


MESYUARAT KJ/KU JIP & BIMBINGAN KAUNSELING PUSAT (JIP)

 

Suatu mesyuarat Ketua Jabatan dan Ketua Unit Jabatan Ilmu Pendidikan dan Bimbingan Kaunseling bagi 27 IPG telah diadakan di Hotel Seri Malaysia, Genting Highlands Pahang pada 24-26 Ogos 2015. Seramai 27 KJ JIP dan 9 KJ/KU Bimbingan Kaunseling telah menghadiri mesyuarat tersebut. Pegawai IPGM yang turut hadir bersama termasuk Dr. Nordin (JIP) dan Pn. Insyirah Irawati binti Jailani (B&K). Perbincangan tentang penambahbaikan dan pindaan Ringkasan Maklumat Kursus (RMK) telah diadakan untuk kursus-kursus EDUP dan PBKK. Sementara itu, perbincangan dan cadangan proposal untuk mewajibkan makmal kaunseling bagi program B&K telah dibincang dan akan dibentang dalam Senat IPGM. Selain itu, isu-isu tentang status kursus amali bagi sesetengah kursus PBKK3063 (Makmal Kaunseling Individu), PBKK3093 (Makmal Kaunseling Kelompok) dan PBKK3073 (Intervensi dalam terapi kanak-kanak) telah dibincang bersama dan cara mengatasinya. Isu MQA02 dan pemantauan juga dibawa bincang bersama demi menyelaraskan semua pentaksiran kerja kursus dalam IPG masing-masing.

Sambutan Bulan Kebangsaan 2015 Anjuran Perpustakaan

Sempena sambutan bulan kebangsaan, unit perpustakaan telah mengatur pelbagai aktiviti untuk memeriahkan suasana sambutan. Antaranya, pertandingan menulis puisi sejarah dan kemerdekaan, pameran sejarah, foto instaMerdeka dan tayangan filem patriotik. Warga IPGKPP adalah dijemput untuk memeriahkan aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

 

 

GURU PELATIH MTC SESI 1981-83

 

En. Ahmad bin Yusof (kanan) merupakan Guru Pelatih MTC (IPGKPP) sesi 1981-83. Beliau merupakan seorang Pegawai di Bahagian Lembaga Peperiksaan Malaysia yang bertanggungjawab ke atas LINUS. Beliau hadir ke IPGKPP kerana terlibat dengan Kursus LINUS Guru-guru Daerah Timur Laut yang diadakan di Bilik Angsana. Sebelum pulang, beliau meluangkan masa bertemu dengan Tn. Hj. Khalid Hj. Ahmad di pejabat.

BENGKEL KBAT UNTUK MURID TAHUN 6 SKSG

 

Lima orang pensyarah Jabatan Sains IPGKPP dijemput menjayakan Bengkel KBAT Murid Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Sungai Gelugor. Program berlangsung selama dua hari bermula 24 Ogos 2015. Pada hari pertama bengkel melibatkan mata pelajaran Sains dan tenaga pengajar dari Jabatan Sains terlibat. Pada hari kedua, murid-murid akan didedahkan dengan aktiviti KBAT Matematik dan para pensyarah dari Jabatan Matematik pula akan mengendalikan bengkel tersebut.

MAJLIS PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN

 

Pelancaran Bulan Kemerdekaan peringkat IPGKPP disempurnakan oleh Tn. Hj. Khalid Hj. Ahmad, Pengarah IPG Kampus pada 21 Ogos 2015, jam 8.30 pagi di Gelanggara. Tuan Pengarah juga turut melancarkan Bulan Helwani dalam majlis yang sama.

Kursus Kepegawaian Teknikal Olahraga

 

Main Images: maf1.jpg

 

 

Kursus KepegawaianTeknikal KOM 2015 telah diadakan dari 21 hingga 22 Ogos 2015 di Dewan Kuliah A. Kursus ini telah dianjurkan oleh pelajar guru PISMP MT1 dengan kerjasama dengan Unit Kokurikulum. Seramai 82 pelajar guru Tahun 3 Ambilan Jun 2013 telah mengikuti kursus ini. Kursus ini telah dikendalikan oleh Dr. Mohanaraju serta beberapa pegawai teknikal kanan dari Persatuan Olahraga Negeri Perak, Pulau Pinang dan juga Kedah. Sebanyak lima  slot telah disampaikan dalam kursus dua hari ini.

KURSUS INTERCTIVE WHITEBOARD

Jabatan Pendidikan Islam dan Moral mengadakan Latihan Pembangunan Staf "Kursus Penggunaan Interactive WhiteBoard"pada 18 Ogos 2015,bertempat di Makmal Komputer 1,Bangunan Pentadbiran.Kursus ini disampaikan oleh En Rosli bin Othman.Objektif kursus ini ialah untuk meningkatkan kemahiran pensyarah tentang penggunaan Interactive Whiteboard(IWB) dalam pengajaran dan pembelajaran.

KURSUS OBE (JIP & JSS)

Jabatan Ilmu Pendidikan (JIP) telah bergabung dengan Jabatan Sains Sosial (JSS) untuk mengadakan suatu kursus "Outcome Based Learning (OBE) secara dalaman antara jabatan pada 18 Ogos 2015 di Blok Baharu BB 2-7 dan 2-8 (Bilik Peperiksaan). Kursus ini bermula pada 8 pagi sehingga 5 petang dan mengandungi beberapa slot termasuk 1) pengenalan Schoology, 2) Domain Hasil Pembelajaran Kursus dan Pemetaan  (OL, PEO, PLO, CLO dan TLO), 3) Student Learning Time (SLT), 4) Pentaksiran 1 & 2, 5) Ringkasan Maklumat Kursus (RMK), 6) Closing The Loop (CDL) & 7) Exit Entrance Survey. Peserta terdiri daripada pensyarah-pensyarah Jabatan JIP & JSS. Fasilitator-fasilitator termasuk Dr Teh Chiew Lan, Dr Khoo Bee Lee, Pn. Susan Tiang, Pn. Tan Lean Hua, Dr. Elangko dan Pn. Lee Shu Chin. Penasihat adalah Dr. Toh Lai Chee.

Capaian Baharu Sistem iTEMS

Dimaklumkan bahawa capaian baharu ke sistem iTEMS adalah melalui http://items-ipgm.com/umum/ berkuatkuasa Ogos 2015.

 

Harap Maklum.

Render time: 0.85 seconds
519,072 unique visits